05.05.2018

Лебедина вірність

Лебедина вірність

№18, 3 мая 2018г.

Тихо і плавно несе свої води наш Оскіл. Це справжня краса і гордість нашого краю. Води річки нині далеко вийшли з берегів. А в прибережних її куточках то тут, то там стоять-чатують з вудками численні рибалки-любителі. І кожен з них тримає при собі надію на удачу; на ту, ще не спійману велику риб’ячу “особистість”, про яку так часто-густо один одному розповідають рибалки.
Але давайте разом порадіємо-повеселимося з того дуже важливого факту, що на води нашого Оскола, в його заплави уже чимало років підряд щовесни прилітають і гніздяться, виводять своє потомство білі красені лебеді.
І цьогоріч бачимо ми лебедині пари на Осколі в районі Куп’нська, Вузлової, Ківшарівки та ін. місцях.
Як стверджують природолюби, рибалки, численні мешканці району, тільки цьогоріч на нашій території гніздяться і виводитимуть своє потомство 10-12 лебединих пар. З неабияким захопленням і зачаруванням минулого тижня стояв на березі річки і спостерігав за лебединою парою, за тим, як ці птахи величаво і гордо тримають себе на воді, як плавають, харчуються. Довга шия дозволяє цим пернатим красеням, що майже весь час впритул тримаються одне одного, в глибоких водах Оскола досліджувати дно у пошуках їжі. А харчуються лебеді рослинами, комахами, черепашками, рибою тощо.
Вони, на відміну від своїх пернатих побратимів, скажімо, гусей – спокійні, не галасливі, мовчазні. Щоправда, зрідка подають свої, іноді зрозумілі тільки їм, звуки “кгіюр” або “кіорр” та ін. Лебеді – це найбільші водні птахи, розмах їх крил досягає двох метрів, а маса особини може перевищувати 15 кг. Це – сильні витривалі птахи. Щорічні їх перельоти з вирію до нас – це тисячі подоланих ними кілометрів.
Як правило, лебеді тримаються однієї пари до кінця свого життя. Якщо один з лебединої пари гине, то той, що залишається, не шукає собі нової пари. Лебеді символізують вічну і відданну любов, через що у народі говорять – лебедина любов або лебедина вірність. Мабуть, саме тому в весільній символіці часто-густо зображають пару лебедів, що дивляться один на одного.
Незважаючи на свою граційність, лебеді вирізняються великою силою і можуть становити небезпеку для людини, яка наближається до їх гнізд або до пташенят.
У цих пернатих хороший зір – вони бачать все, що відбувається далеко навкруги них самих і під водою, де вони плавають, добуваючи собі корм.
Саме нині, в квітні-травні самка відкладає 5-9 сіро-блакитних яєць вагою близько 350г кожне, розміром близько 11см. Висиджує потомство мама-лебід-ка близько 35 днів. Самець постійно тримається поблизу – захищає свою родину. Потомство доглядають обоє батьків. Здатність до польоту у лебедят з’являється тоді, коли пташенятам виповнюється від народження 4-5 місяців.
Куп’янчани і мешканці прилеглих районів мають пишатися і радіти з того, що в нашому краї гніздяться і виводять своє потомство все нові і нові лебедині пари. Серед місцевих старожилів побутує повір’я, пов’язане з лебединим поселенням в нашому краї: ніби-то пари молодят матимуть такі ж міцні щасливі та багатодітні родини.
Що ж, як кажуть у народі, поживемо – побачимо. А поки що оберігаймо лебедині гніздування в наших краях та сприяймо їх розмноженню.

Я.Місцевий.